Maja Nordlund

En vecka i London
Direkt vi kom hem från Marocko bestämde jag och Frida att vi skulle boka en resa till London strax före jul för att uppleva en typisk brittisk jul á la Love Actually. Sagt och gjort! Efter en smidig flygresa landade vi på Gatwick, följt av en inte riktigt lika smidig tågfärd in mot centrala London. Men vi blev positivt överraskade på en gång, och beslutade att vi skulle promenera till vårt hotell eftersom vi då skulle få se mycket av stan. Det hade dock varit en fördel om vi hållit kartan åt rätt håll.. Vi hamnade på helt fel sida om Hyde Park och fick slutligen ta en av de klassiska svarta taxibilarna till hotellet.
 
De första dagarna spenderade vi med att ta oss runt i London och uppleva olika platser man som turist tydligen inte får missa. Dessutom gjorde vi nog 3-4 besök på det gigantiska lågprisvaruhuset Primark där vi fyndade allt möjligt! Det finns rätt många Primark runt om i London, vi hade närmast till det vid tunnelbanestationen Marble Arch (om någon undrar var man hittar det).
Frida vid Tower Bridge
Primark!!

Vi åkte ganska mycket tunnelbana under vår vecka faktiskt. Bästa sättet är nog att köpa ett Oyster Card, vilket är ett kort där du reser fritt i 7 dagar på tunnelbana och bussar (ja, de röda dubbeldäckarna!) Hur skönt som helst att slippa tänka på att betala varje gång!
 
Vi besökte såklart Westminster som är det område där Big Ben står, vid sidan om Parlamentshuset. Rakt över Westminster Bridge hittar man London Eye, det gigantiska pariserhjulet med utsikt över hela London. Vi orkade dock inte köa i flera timmar så vi sket i den attraktionen. Alldeles bakom Parlamentshuset hittar man Westminster Abbey, kyrkan där de engelska kungligheterna gifter sig. Det var nästan för enkelt att hitta till alla sevärdheter i detta område!

Ett annat område som jag sett fram emot att besöka var Covent Garden. Många engelskmän jag pratat med genom åren har rekommenderat detta ställe som har massor av caféer, restauranger och biografer. Kliver man av på tunnelbanestationen Covent Garden kan man följa gatan mot vänster för att komma till ett torg (med 4 biografer inom 300 kvadratmeter!) och åt höger för att komma till ett annat torg där man hittar små pyssliga butiker omringade av större märkesbutiker (och en stor Disneybutik för den intresserade!).
Vi gick och såg Hungergames: Catching Fire på en av biograferna. Den gick bara på en av de som fanns på torget och det råkade vara den billigaste, 175:-/pers! Ville man se Hobbit fick man punga ut med 200 spänn...! Ska nog inte klaga på Sveriges biopriser längre... På detta torg var det även världens gulligaste mini-julmarknad och karuseller för de minsta. Hur mysigt som helst!
 
London är en toppenstad om du gillar dyra märkesvaruhus! Här finns kända Harrods och Selfridge som verkar tävla i vem som har häftigast och mest avancerad julskyltning! De har båda fyllt deras stora skyltfönster med annorlunda skyltningar, helt annars från vad man ser hemma i Sverige! Tog tyvärr inte så många bilder på dem, var nämligen folk i vägen framför varenda ett. Men men.. Varje fönster har ett eget tema, kolla bara in Selfridge skyltning för skor:

Och Harrods nyårskläder:

Är man i London måste man självklart gå på musikal! Utbudet är dock enormt så det är svårt att hinna med alla! Man ska även ha en otroligt tät plånbok om man tänkt se många, för en plats i den näst sämsta sektionen i teatern kostar mellan 500-600 spänn! Vill man sitta längst fram får man nog räkna med runt tusenlappen! Men herregud så kul det är att uppleva!! Vi valde att se den Queen-baserade We Will Rock You samt Lion King. Och både jag och Frida var nog överens om att We Will Rock You var det bästa vi sett i våra liv! Alltså, den var så sjukt bra och skådespelarna/sångarna var så otroligt duktiga! Vi hade sett den 10 gånger till om vi bara haft tid och pengar!
 
När vi skulle se Lion King kom vi dock några minuter försent. Tunnelbanan kom för en gångs skull var 12:e minut och inte var 6:e som de brukar...! Så efter en löptur från stationen och ett jävligt rödljus kom vi äntligen fram till biografen! Den var också jättebra när man väl accepterat att lejonen och fågeln Zazu är människor och inga riktiga djur. :P
 
 Jag fortsätter i ett nytt inlägg, så detta inte blir för jobbigt att läsa!